AGF på bytur med verdensstjerne som guide
- henrikmessmer
- 21. nov. 2023
- 4 min læsning
Opdateret: 9. jan.
Da AGF’s amatører i 1961 mødte verdens suverænt stærkeste klubhold, Real Madrid, fik de en helt uventet oplevelse, da superstjernen Ferenc Puskás dagen efter kampen agerede guide for dem i den spanske hovedstad

Ungareren Ferenc Puskás kom til Real Madrid i 1958. Han spillede for klubben i otte år og scorede 156 mål i 180 kampe.
Kunne man forestille sig Kylian Mbappé vise Rasmus Falk og de andre spillere fra FC København rundt i Paris dagen efter en træningskamp? Nej vel? Men i 1961 så verden meget anderledes ud, og derfor fik AGF's danske mestre en noget usædvanlig oplevelse under et besøg hos Real Madrid.
Århusianerne havde efter sejre over polske Legia Warszawa og norske Frederikstad nået kvartfinalen i Europa Cuppen for mesterhold (datidens Champions League). Her ventede en modstander af en helt anden kaliber. Et af verdens bedste klubhold, portugisiske Benfica, der senere vandt turneringen.
AGF'erne havde forsøgt at få portugiserne til at spille kampen inden jul. På det tidspunkt var holdet stadigvæk i form. Men Benfica afviste forslaget, og derfor skulle århusianerne til Lissabon i slutningen af marts - flere måneder efter at den hjemlige turnering var afsluttet.
For at forberede sig til mødet i Lissabon, måtte de arrangere en stribe træningskampe på tunge og gennemvædede græsbaner i Danmark. Men selv om spillerne var 100 procent amatører og havde fuldtidsarbejde på Ceres Bryggerierne, hos DSB og i en boghandel på strøget i Aarhus, var ambitionerne til mere end det. De ville teste sig selv af på en modstander af Benficas kaliber.
Klubbens ungarske træner, Géza Toldi, kontaktede sin landsmand, Emil Österreicher, der var teknisk direktør i Real Madrid. På den måde lykkedes det på mirakuløs vis at få arrangeret et træningsophold hos verdens største klubhold. Et hold, der havde udraderet al modstand i Europa Cuppen for mesterhold i turneringens første fem år fra 1956 til 1960.
Da Henry From, Aage Rou Jensen og de andre danske mestre rejste til Madrid, var det meget naturligt med bagagen fuld af ærefrygt.
"Besøget hos spanierne husker vi som en af de største oplevelser. Real Madrid behandlede sine gæster fyrsteligt. "Regningen skal til Real", var omkvædet, og vore værter var ustandseligt paa tæerne for at leve op til renomeet", skriver Aage Rou Jensen i sin selvbiografi "Aldrig færdig med fodbold".
Real Madrids profiler var blandt andre Alfredo Di Stéfano, Ferenc Puskás og Paco Gento, der i 50'erne var blandt verdens bedste spillere. Men kun den letbenede wing, Gento, var med, da AGF trådte ind på Estadio Santiago Bernabéu for at teste den kontinentale form af. Værterne stillede med et forstærket andethold, men her ophørte gæstfriheden så også. AGF fightede sig igennem de 90 minutter, men overmagten var for stor, og "de hviie" tabte kampen med 0-2.
Mens der manglede lidt gæstfrihed på Bernabéu, fik AGF'erne til gengæld både opmærksomhed og en oplevelse for livet dagen efter kampen. Her skulle de på sightseeing, og deres vært viste sig at være ingen ringere end Ferenc Puskás. Den lavstammede og trinde forward, der stod i spidsen det ungarske landshold, som i starten af 50'erne var verdens bedste. Efter at være flygtet fra sit hjemland havde han skabt en ny karriere på allerøverste fodboldhylde i Real Madrid.
Puskás guidede de danske amatører rundt i den spanske hovedstad, og hans stjernestatus åbnede døre over alt, hvor de kom frem.
AGF’ernes berømte målmand, Henry From, fortæller i sin biografi fra 1961 om turen rundt i den spanske hovedstad med den ungarske verdensstjerne.
”Alle steder, hvor vi kom, fik vi 15 procent rabat på varerne, fordi han var med. Han gav os vin på en restauration, og da vi gik ud og skulle over gaden, var der rødt lys. Puskás piftede i fingrene ad betjenten i gadekrydset. Denne så op og løb så ud af krydset hen til ungareren, tog sine flotte hvide handsker af og bukkede dybt beæret over fodboldstjernens håndtryk. Derefter lod han os passere, medens han gjorde honnør for Puskás, og han lod sig ikke anfægte af, at trafiksituationen på det tidspunkt nærmede sig det kaotiske”.
Det fremgår ikke af hverken Henry Froms eller Aage Rou Jensens beretning, hvad de århusianske amatører fik at se i Madrid. Men næppe noget, der kunne trumfe mødet med den levende legende.
Foran 65.000 tilskuere på det imponerende Estádio da Luz i Lissabon tabte AGF kvartfinaleopgøret mod Benfica med 3-1. Returkampen i Aarhus sluttede 1-4, men de østjyske amatører havde fået oplevelser for livet. Ikke bare i Lissabon og Aarhus, men også i Madrid.
Kvartfinale i Europa Cuppen for mesterhold 1960-61
8. marts 1961, Estádio da Luz, Lissabon, Portugal (65.000 tilskuere)
Benfica-AGF 3-1 (1-0) 1-0 Águas (20.), 2-0 Augusto (49., str.), 2-1 John Amdisen (51.), 3-1 Águas (70.)
Benfica (4-3-3): Pereira - Germano, Cruz, Martins, Serra - Coluna, Neto, Santana - Cavém, Augusto, Águas. Træner: Guttmann. AGF (3-2-5): Henry From - Bjarke Gundlev, Hans Christian Nielsen, John Amdisen - Peder Kjær-Andersen, Jørgen Olesen - John Jensen, Verner Hermansen, Erik Christensen, Aage Rou Jensen, Erik Jensen. Træner: Géza Toldi. |
Kilder
From, Henry; “From klarer”
Jensen, Aage Rou; "Aldrig færdig med fodbold"
Esmann, Knud; “Virkeligheden overgik myten” (jp.dk)
Comments